Ga naar de inhoud.
Actueel

Tweede Kamerverkiezing 22 november 2023

In Nederland, Bonaire, St. Eustatius en Saba hebben 9.117 kiezers (0,09%) op de gezamenlijke lijst van de Piratenpartij en De Groenen gestemd. Daar zijn we heel blij mee!

Waterschapsverkiezingen 15 maart 2023

De Groenen heeft bij de waterschapsverkiezingen één zetel gehaald in Amstel, Gooi en Vecht. In De Stichtse Rijnlanden en Hollands Noorderkwartier haalden we de kiesdrempel niet.

In deze drie waterschappen hebben 33.455 kiezers op De Groenen gestemd.

Ingrijpende maatregelen tegen klimaatcrisis

De Groenen kiest voor ingrijpende maatregelen om de in ernst toenemende klimaatcrisis te keren. De mensheid bevindt zich in een noodsituatie. De mensheid heeft de afgelopen 150 jaar haar natuurlijke omgeving dusdanig uitgebuit dat inmiddels het voorbestaan van onze beschaving onzeker is.

Zoals het er nu voorstaat stevent de mensheid volgens de wetenschap af op een catastrofe. Door uitstoot van koolstof (in de vorm van de broeikasgassen koolzuur en methaan) stijgt de temperatuur deze eeuw 2,9 graden (UNEP - Emissions Gap Report 2023). Door het optreden van kantelpunten: natuurlijke processen zoals het dooien van ijskappen en permafrost (bevroren grond) en woestijnvorming komt daar nog 1 á 2 graden bij (Nature - Lenton e.a. - Climate tipping points - too risky to bet against). Dit leidt er toe dat grote gebieden op aarde onleefbaar worden (Mark Lynas, Six Degrees of Climate Emergency).

De tijd voor een geleidelijke overgang naar een koolstofvrije economie is verstreken. Gezien de ernst van de problemen en de omvang, het gaat alle landen aan, zou de Veiligheidsraad de leiding moeten nemen en de internationale handel in koolstofhoudende brandstof moeten verbieden met een beperkte ontheffing in geval van humanitaire nood. De Groenen neemt haar verantwoordelijkheid om de opwarming van de aarde te beperken. We verbieden handel in koolstofhoudende brandstoffen, en in de meeste dieren en dierproducten. Cruciale maatschappelijke diensten krijgen een tijdelijke ontheffing.

Lees ons hele partijprogramma.

Heeft u vragen of suggesties?

Lid worden?

Actueel

Tweets